DeepSouth: Ο πρώτος υπερυπολογιστής με την ισχύ ενός ανθρώπινου εγκεφάλου

Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024

DeepSouth

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένας εξαιρετικά αποδοτικός υπολογιστής, καθώς με μόλις 20 watts ενέργειας μπορεί να πραγματοποιήσει υπολογισμούς αντίστοιχους με ένα exaflop. Τώρα, ερευνητές στην Αυστραλία κατασκευάζουν τον πρώτο υπερυπολογιστή που θα μπορεί να προσομοιώσει υπολογισμούς σε αυτήν την κλίμακα.

Ο DeepSouth supercomputer αναπτύσσεται από το Western Sydney University και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη χρονιά. Θα είναι ικανός για 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές εργασίες το δευτερόλεπτο και αυτό το νούμερο ισοδυναμεί με τις εκτιμώμενες εργασίες ανά δευτερόλεπτο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σκοπός, είναι να καταλάβουμε καλύτερα πώς οι εγκέφαλοί μας χρησιμοποιούν τόση λίγη ενέργεια για να επεξεργαστούν τέτοια τεράστια ποσά πληροφορίας.

Η πρόοδος στην κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν οι εγκέφαλοι χρησιμοποιώντας νευρώνες, εμποδίζεται από την ανικανότητά μας να προσομοιώσουμε δίκτυα σαν αυτά του εγκεφάλου σε μεγάλη κλίμακα. Η προσομοίωση των δικτύων νευρώνων σε τυπικούς υπολογιστές, χρησιμοποιώντας μονάδες επεξεργασίας γραφικών και πολυπύρηνες υπολογιστικές μονάδες, είναι απλά πολύ αργή και εξαιρετικά απαιτητική ενεργειακά. Το σύστημά μας θα το αλλάξει αυτό. – Andre van Schaik, International Centre for Neuromorphic Systems

Ο DeepSouth απευθύνεται σε δύο κατηγορίες ερευνητών. Σε αυτούς που μελετούν τη νευροεπιστήμη και σε αυτούς που θέλουν να βρουν νέες λύσεις στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο DeepSouth είναι μέρος μόνο μίας ευρύτερης επιστημονικής προσπάθειας δημιουργίας μηχανών που μπορούν να ανταγωνιστούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Άλλοι ερευνητές εξερευνούν αυτήν την πιθανότητα δημιουργώντας “βιολογικούς υπολογιστές” που τροφοδοτούνται από πραγματικά εγκεφαλικά κύτταρα. Οι προσπάθειες αυτές συλλογικά, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ανάπτυξη ακόμα πιο προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων.

ΠΗΓΗ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Newspolis.gr

FREE
VIEW