Αρχική / Paparazzi / Υστέρηση της Ελλάδας στην αξιοποίηση δεδομένων και ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση με στόχο τη θωράκιση του συστήματος υγείας

Υστέρηση της Ελλάδας στην αξιοποίηση δεδομένων και ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση με στόχο τη θωράκιση του συστήματος υγείας

Δείκτης Βιωσιμότητας από την Future Proofing Healthcare : Τα δεδομένα ως απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη σταθερών και βιώσιμων συστημάτων υγείας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Είναι κάποιες φορές που νοιώθεις υπερήφανος για την πατρίδα σου και κάποιες που απλά ψάχνεις να βρεις το γιατί δεν αλλάζουν κάποια σοβαρά θέματα στην χώρα σου … Και δεν βλέπεις πρόοδο.

Όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία μας που μας έδωσαν οι ομιλητές για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσαν , την εικόνα που έχουμε … ότι δεν είμαστε οργανωμένη σαν χώρα και ότι λόγο εξυπνάδας και ευφυΐας ή ακόμα και τύχης επιβιώνουμε !!!!!

Η Ελλάδα , είναι στην 18η θέση της συνολικής κατάταξης  στην Ε.Ε. μεταξύ των 28 χωρών της Ευρώπης , ως προς τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας που διαμορφώνεται από τους δείκτες πρόσβαση , επίπεδο υγείας , καινοτομία , ποιότητα και σταθερότητα.

 

greece
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της συνολικής κατάταξης , με βαθμολογία 50/100 έναντι 55 που είναι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά και για τον Δείκτη Βιωσιμότητας – Future Proofing Healthcare , ο οποίος παρέχει μια ολιστική , στιγμιαία απεικόνιση των συστημάτων υγείας στις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε., προκειμένου να βοηθήσει στην ανάδειξη χρήσιμων συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων.  Και να λειτουργήσει ως όχημα για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου , με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του τομέα της υγείας και για την χώρα μας!

Και ευελπιστούμε να εισακουστούν όλες αυτές οι χρήσιμες πληροφορίες!                            Που ουσιαστικά θα μπορέσουν να πάνε πολλά βήματα παραπάνω την Ελλάδα του σήμερα!  Και ευχόμαστε να γίνουν η αφορμή για πολλές συζητήσεις και ανάπτυξη τελικά επί του πρακτέου για την ασφάλεια του συστήματος αλλά και για το ευρύτερο καλό στα περισσότερα κομμάτια της Υγείας στην παρτίδα μας !

H Ελλάδα υστερεί στην αξιοποίηση δεδομένων και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση με στόχο τη θωράκιση του συστήματος υγείας απέναντι σε τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Η αξιοποίηση δεδομένων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σταθερών , ορθολογικά τεκμηριωμένων , βιώσιμων συστημάτων υγείας. Όπως δείχνει  η διεθνής εμπειρία , οι αποφάσεις που βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων μπορούν να θωρακίσουν τα συστήματα υγείας , ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η πρωτοβουλία Future Proofing Healthcare (https://futureproofinghealthcare.com/) , η οποία υλοποιείται πανευρωπαϊκά με την υποστήριξη της Roche.    Σκοπός της είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών υγείας σε όλη την Ευρώπη , μέσω της συγκέντρωσης και της συγκριτικής ανάλυσης  επίσημων δημοσιευμένων  στοιχείων  από διαπιστευμένους οργανισμούς  και πηγές , τα οποία βοηθούν στη διάχυση της γνώσης , στην ανάδειξη καλών πρακτικών και στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Τους  στόχους της πρωτοβουλίας Future Proofing Healthcare καθώς και τα δεδομένα του Δείκτη Βιωσιμότητας παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου οι Bogi Eliasen – Futurist and Special Advisor on Future of Health , Head of Denmark Unit UNESCO Chair in Bioethics, Ελπίδα Πάβη – Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Ξένια Καπόρη – Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas.

Ο Δείκτης Βιωσιμότητας Future Proofing Healthcare δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση ενός ανεξάρτητου πάνελ Ευρωπαίων ειδικών στον τομέα της υγείας και αποτυπώνει τις επιδόσεις των χωρών – μελών  με  βάση  πέντε  ζωτικούς παράγοντες , οι οποίοι  επιδρούν στη  διαμόρφωση  βιώσιμων συστημάτων υγείας : Πρόσβαση ,  Επίπεδο Υγείας , Καινοτομία , Ποιότητα και Σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν , οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης , όπως η Σουηδία , η Δανία , η Ολλανδία , η Φινλανδία και η Γερμανία είναι αυτές με τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες σε όλη την Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της συνολικής κατάταξης , με βαθμολογία 50/100 έναντι 55 που είναι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα , καταλαμβάνει την 9η θέση ως προς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού , την 11η θέση ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη 19η θέση ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών , την 22η θέση ως προς την καινοτομία και την 24η θέση ως προς τη σταθερότητα.                    Επιμέρους ικανοποιητικές επιδόσεις σημειώνει η χώρα μας ως προς το προσδόκιμο ζωής των πολιτών και τον αριθμό των ιατρών, φαίνεται ωστόσο να υστερεί σημαντικά ως προς τον αριθμό των νοσηλευτών και την εκπαίδευση , τόσο των ιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης , η χαμηλή επίδοση στο κριτήριο της σταθερότητας , αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στην μελέτη και αξιοποίηση δεδομένων.

Και η κ. Πάβη μας είπε πως « Αν θέλουμε να θωρακίσουμε την αξία της φροντίδας υγείας  στο  μέλλον , θα πρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνουμε  σήμερα να  στηρίζονται  σε τεκμηριωμένα στοιχεία ».

Όπως μας επισημαίνει ο κ. Bogi Eliasen : « Oι αποφάσεις για την υγεία και τα συστήματα υγείας οφείλουν  να βασίζονται σε δεδομένα. Η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο φροντίδας των ασθενών και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Με βάση τα στοιχεία , εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στο υγειονομικό υλικό και λιγότερο στους επαγγελματίες υγείας , στους ασθενείς και στη μελέτη των δεδομένων με σκοπό τη διασφάλιση αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στο μέλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος σήμερα , προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι προκλήσεις του μέλλοντος ».

Επίσης , δημιουργήθηκε ένας διακριτός Δείκτης ο οποίος αποτυπώνει την απόδοση του συστήματος υγείας της Ελλάδας στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού. Ο Δείκτης για τον Καρκίνο του Μαστού (Breast Cancer Index) αξιολογεί την επίδοση των συστημάτων υγείας σε  πέντε  διαστάσεις  της  διαχείρισης της νόσου , από την πρόληψη και διάγνωση μέχρι την ανακουφιστική φροντίδα.

Στον Δείκτη για τον Καρκίνο του Μαστού , η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε., ενώ στις δύο πρώτες θέσεις ισοβαθμούν το Βέλγιο και η Σουηδία. Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση , όσον αφορά στην πρόληψη και διάγνωση , στην 27η θέση στη θεραπεία , στην 20η θέση ως προς τα αποτελέσματα και το ποσοστό επιβίωσης, στην 3η θέση ως προς την εστίαση στον ασθενή και στην 28η θέση ως προς την  παρηγορητική φροντίδα.

Η κ. Πάβη , μας ανέφερε και άλλα στοιχεία πολύ σημαντικά : « Αν θέλουμε να θωρακίσουμε την αξία της φροντίδας υγείας στο μέλλον , θα πρέπει οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα να στηρίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Εργαλεία, όπως ο Δείκτης Βιωσιμότητας και ο Δείκτης για τον Καρκίνο του Μαστού, τα οποία επιτρέπουν τη συγκριτική αξιολόγηση των συστημάτων υγείας, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον εντοπισμό των σημείων, όπου απαιτείται παρέμβαση. Ειδικά όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, είναι προφανές ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των επιδόσεων της χώρας μας, μέσω παρεμβάσεων όπως η δημιουργία μητρώου καρκίνου, η έμφαση στην οργανωμένη πρόληψη, αλλά και η ανάπτυξη αποτελεσματικών μηχανισμών για την ψυχολογική υποστήριξη και την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών ».

Σημειώνεται ότι η Roche Hellas έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες συλλογής στοιχείων σε τοπικό επίπεδο , με σκοπό να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής υγείας. Μια από τις σημαντικότερες ήταν η διάθεση των συμπερασμάτων μελετών, όπως το « Ταξίδι των γυναικών με καρκίνο του μαστού », με σκοπό να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εμπεριστατωμένης πολιτικής για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα.    Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Roche Hellas, από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας , σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»!

Η κ. Ξένια Καπόρη δήλωσε : « Στη Roche έχουμε δεσμευθεί να συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση βιώσιμων συστημάτων υγείας , ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών, τώρα και στις επόμενες δεκαετίες. Στο πλαίσιο  αυτό  δραστηριοποιούμαστε  ενεργά  τα  τελευταία  χρόνια , με σκοπό να αναδείξουμε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων , για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας Future Proofing Healthcare αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση , που στηρίζεται στη σωστή αξιοποίηση δεδομένων και στην ικανότητα να αντλούμε γνώση από την εμπειρία άλλων χωρών , καθώς αναδεικνύει σημαντικά ερωτήματα και «φωτίζει» καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη».

Όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον Δείκτη προέρχονται από διαπιστευμένες διαθέσιμες δημόσιες πηγές , όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ , αλλά και φορείς στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δείκτης είναι διαθέσιμος , με τη μορφή διαδραστικού πίνακα , στην ιστοσελίδα www.futureproofinghealthcare.com

Είναι εφικτό και εύκολο όσοι επιθυμείται να τα δείτε και να βρείτε τα στατιστικά στοιχεία και να έχετε και εσείς πρόσβαση σε αυτά μέσω αυτής της πλατφόρμας !!!

Θα σας δώσουμε και στο επόμενο άρθρο μας τα πιο αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα !!!

 

 

The post Υστέρηση της Ελλάδας στην αξιοποίηση δεδομένων και ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση με στόχο τη θωράκιση του συστήματος υγείας appeared first on KoitaMagazine.

Σχολια

comments

Koitamagazine.gr - Paparazzi https://koitamagazine.gr/94387/ysterisi-tis-elladas-stin-axiopoiisi-dedomenon-kai-anagki-gia-peraitero-veltiosi-me-stocho-ti-thorakisi-toy-systimatos-ygeias/

Σχετικά Ioannis Ntourziotis

Avatar

Δείτε Επίσης

Απίστευτο: Στη Βραζιλία έστησαν “καλλιστεία’ παιδιών προς υιοθεσία

Μνήμες εποχών που κυριαρχούσαν τα σκλαβοπάζαρα θύμισε η ενέργεια υπηρεσίας υιοθεσιών στη Βραζιλία να στήσει …