Wednesday , June 19 2019
Έκτακτα Νέα
Αρχική / Paparazzi / Τζούλη Σούμα: «Με έχει δυναμώσει, με έχει πονέσει και με έχει ωριμάσει πάρα πολύ το θέατρο»

Τζούλη Σούμα: «Με έχει δυναμώσει, με έχει πονέσει και με έχει ωριμάσει πάρα πολύ το θέατρο»

Ανάμεσα στις πρόβες για τη Μήδεια που ανεβαίνει στις 20 Ιουνίου στο Μπάγκειον σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά και στην αέναη ανακάλυψη στον κόσμο του θεάτρου, συναντώ την εξαίρετη ηθοποιό Τζούλη Σούμα, για να μιλήσουμε για σύγχρονες ”Μήδειες”, αξέχαστους ”Δύο Ξένους” και διαχρονικά συναισθήματα που γεννιούνται εντός κι εκτός θεατρικής σκηνής.

Μία ηθοποιός με παιδεία, ταλέντο, συνείδηση, άποψη και πάνω απ’όλα αγάπη γι’αυτό που κάνει. Καταθέτει την ψυχή της πάνω στη σκηνή, αναδύεται μέσα από κάθε ρόλο που ερμηνεύει, τον κάνει δικό της και παρασέρνει και το ίδιο το κοινό σε αυτό.

Το αριστούργημα του Ευριπίδη, «Μήδεια» θα ζωντανέψει από τις 20 Ιουνίου και για 10 μόνο παραστάσεις στην καρδιά της πόλης, στην Ομόνοια και το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, συνεχίζει να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με την εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά, η οποία επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση. Μια μετάφραση, άμεση και ποιητική,που εμπεριέχει την προσωπική του θεώρηση και επιχειρεί να πλησιάσει την ψυχή των ηρώων.

DSC01917-2
Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ

Ποια η δική σου οπτική για τη Μήδεια μέσα από τη σκηνοθεσία του Δημήτρη και το κείμενο του Ευριπίδη;

Ο Δημήτρης με παίρνει από το χέρι και με οδηγεί μέσα στην παράσταση. ‘Ενα στοιχείο που με βοηθάει πολύ και μου δίνει την κατευθυντήρια γραμμή είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης μου λέει πολλές φορές ότι ο ρόλος της Μήδειας είναι αντρικός. Φυσικά, αυτό στηρίζεται πάνω στην πολύ ισχυρή προσωπικότητα της Μήδειας, ειδικά για την εποχή εκείνη. Η ίδια είχε ισχύ, λόγο κοινωνικό και πολιτικό. Εξέφραζε δημόσια τη σκέψη της για τη γυναίκα κι αυτό προσπαθεί να φωτίσει και ο Δημήτρης μέσα από το έργο. Ένα ακόμη στοιχείο είναι και η διάσταση προσφυγικής φύσεως που προσπαθεί ο σκηνοθέτης να δώσει μέσα από το έrγο, καθώς ο Κρέων κάποια στιγμή, απελαύνει τη Μήδεια. Η Μήδεια είναι μια πολυεπίπεδη και πολυσχιδής προσωπικότητα που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Είναι ημίθεη, από ένδοξη καταγωγή, είναι μια προδομένη γυναίκα, μάνα. Αυτά τα στοιχεία προσπαθούμε να φωτίσουμε ακόμη και τώρα που είμαστε στη διαδικασία των προβών.Η Μήδεια προαναγγέλει τι θα κάνει και μετά βλέπουμε ότι το πράττει. Έχει πολλές υποστάσεις.

Γιατί ένα έργο αρχαίου δράματος να αγγίζει τον κόσμο εν έτει 2019;

Μελετώντας το κείμενο του Ευριπίδη, σκέφτομαι πόσο ίδια είναι η διάνοια και η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων με εμάς σήμερα. Τα συναισθήματα μας, ο τρόπος που δρουν και σκέφτονται. Τόσο στη Μήδεια, όσο και σε όλα αυτά τα σπουδαία έργα. Που δυστυχώς θα έπρεπε να διαβάσουμε στην καθημερινότητα μας, αλλά δεν το κάνουμε. Αποτελούν έναν πλούτο. Ένα ανεξάντλητο ορυχείο.

Οι γυναίκες, θα δουν μια γυναίκα που έχει πολιτικό και κοινωνικό λόγο σε ισχύ. Μία ιστορία που αποθεώνει τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ματαίωση, τη φιλοδοξία, την προδοσία. Υπάρχει και η διάσταση του μητρικού ενστίκτου και της ”επιλογής”…. Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία έχει να δώσει το έργο στο κοινό.

Ο όρος ”Σύγχρονες Μήδειες” υπάρχει και σαν όρος ψυχανάλυσεις. Εδώ όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα ποιητικό κείμενο περισσότερο. Υπάρχουν αναφορές σε τέτοια περιστατικά όπως η παιδοκτονία, σίγουρα ανά τον κόσμο, αλλά έχει και παραπάνω φιλοσοφικές διαστάσεις το έργο.  Το θέμα της ύβρεως ας πούμε τίθεται επί τάπητος.  Το γεγονός ότι η Μήδεια, είναι σαν την φύση, που αν της πας κόντρα, εκείνη κάποια στιγμή θα σε εκδικηθεί.

Τι είναι αυτό που σε αγγίζει περισσότερο στο έργο, τόσο σαν Τζούλη ηθοποιό αλλά και άνθρωπο;

Ως Τζούλη, ανακαλύπτω συνεχώς πράγματα σε κάθε έργο. Ο εαυτός μας είναι ο πλούτος μας και αντλούμε συνεχώς πράγματα από εκεί. Πρέπει τα πάντα να μας αφορούν προσωπικά. Αντλείς από δικά σου βιώματα (μεγάλους έρωτες, προδοσία, απόρριψη, κλπ.). Σαν ηθοποιός, εκλαμβάνω αυτό τον ρόλο ως  μια τεράστια πρόκληση.  Έχω πάει Επίδαυρο και με άλλα έργα αρχαίου δράματος, όπως  με τον Ορέστη του Ευριπίδη και με τις Νεφέλες. Αυτός ο ρόλος όμως της Μήδειας είναι θηριώδης. Είναι ένας μαραθώνιος που με γεμίζει χαρά!

DSC01839
Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ

Τι είναι αυτό που σε γεμίζει μέσα από το θέατρο και δεν θα το άλλαζες με τίποτα;

Παίζοντας θέατρο,  αισθάνομαι 100% ζωντανή. Αυτό δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Είναι μια full time δουλειά. Δεν υπάρχει ωράριο, σε απασχολεί συνέχεια αυτό που κάνεις. Δεν αποκόβεται  από την καθημερινότητα μου, βαδίζουμε με αυτό,  παράλληλα. Μου δίνει χαρά, πολλές συγκινήσεις (κι όχι πάντα θετικές). Δεν γίνεται να ‘μαστε πάντα ευτυχής. Δε μετανιώνω στιγμή γι’αυτό που αποφάσισα να κάνω. Με καλύπτει αυτό που κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω.

Ήθελες από μικρή να γίνεις ηθοποιός. Ήταν έτσι όπως το είχες πλάσει στο μυαλό σου, Καλύτερα ή χειρότερα;

Ανάλογα τις περιστάσεις, θα σου απαντήσω.  Απαιτεί πολύ σκληρή δουλειά το επάγγελμα μας. Μπορεί να δουλέψεις  πολύ κι αυτό να μην αρέσει στον κόσμο. Επίσης οι επιλογές που κάνεις, μπορεί να μην είναι πάντα οι σωστές, αλλά μαθαίνεις μέσα από αυτές. Το φαντάζομαι σαν ένα  ωραίο παζλ που χτίζεις συνεχώς κομμάτια.  Βελτιώνεσαι και σαν άνθρωπος.

Προσωπικά με έχει δυναμώσει, με έχει πονέσει και με έχει ωριμάσει πάρα πολύ το θέατρο.

Πόσο εύκολα πετάς τον μανδύα ενός ρόλου;

Τον πετάς, όταν έρχεται ο επόμενος ρόλος. Όταν οι παραστάσεις είναι ικανές για να χαρείς και να ευχαριστηθείς τον ρόλο που παίζεις, θα σε γοητεύσει ο επόμενος. Υπάρχουν και παραστάσεις που δεν προλαβαίνεις να τις χαρείς και να τις συνειδητοποιήσεις. Υπάρχουν όμως και ρόλοι που τους ευχαριστήθηκες, τέλειωσαν και τους θυμάσαι με αγάπη.

Γιατί δεν βλέπουμε τη Τζούλη Σούμα στην τηλεόραση;

Τυχαίο το ότι δεν είμαι στην τηλεόραση. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο δε  είχα ούτε μια μέρα διαθέσιμη, λόγω θεατρικών έργων. Μου αρέσει πολύ η τηλεόραση. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω.  Θα με έκανε να πω ΝΑΙ το σενάριο σε πρώτη φάση και η σκηνοθεσία. Δεν έχω άμυνα με την τηλεόραση. Σε σχέση με τα 4-5 προηγούμενα χρόνια, βλέπω κάποιο φως στον ορίζοντα για την τηλεόραση. Γίνονται κάποια αξιόλογα πράγματα σε ένα αρκετά καλό επίπεδο.

Ο ρόλος της Δάφνης στους ”Δύο Ξένους” έμοιαζε περισσότερο με τη Τζούλη του τότε ή με αυτή του σήμερα;

Η Δάφνη έμοιαζε στη Τζούλη του τότε περισσότερο. Η καλή μαθήτρια, το καλό κορίτσι. Βέβαια αυτό στο λέω, γιατί είχα τελειώσει κι εγώ τη σχολή 3 χρόνια, όταν υποδύθηκα τον ρόλο. Οπότε τότε ήταν πιο κοντά μου.  Τώρα, τον  βλέπω από απόσταση πια. Αισθάνομαι ότι είναι κάτι πολύτιμο, νιώθω πολύ τυχερή που το έζησα, όμως πια,  έχει μπει σε μια πολυτελή κορνίζα, το βλέπω και χαμογελώ!

DSC01941
Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ

Για το Νίκο Σεργιανόπουλο τι θα έλεγες, μέσα από τη συνεργασία σας;

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος ήταν από τους ευγενέστερους συναδέλφους που έχω γνωρίσει. Το ταλαντούχος δεν θα το πω εγώ φυσικά, αλλά μιλάει το έργο του σε θέατρο και τηλεόραση. Tον θυμάμαι με μεγάλη γλύκα και συγκίνηση. Ευγενής και δοτικός άνθρωπος και συνάδελφος!

Ηθοποιός σημαίνεις φως. Για εσένα τι άλλο σημαίνει;

Ηθοποιός για μένα σημαίνει πολλή δουλειά, χαρά, συγκίνηση, ζωή.

Αν το θέατρο ήταν τραγούδι, ποιο θα ήταν για σένα;

Tης Edith Piaf το ” Non, je ne regrette rien”.

 

The post Τζούλη Σούμα: «Με έχει δυναμώσει, με έχει πονέσει και με έχει ωριμάσει πάρα πολύ το θέατρο» appeared first on KoitaMagazine.

Σχολια

comments

Koitamagazine.gr - Paparazzi https://koitamagazine.gr/96706/tzoyli-soyma-me-echei-dynamosei-me-echei-ponesei-kai-me-echei-orimasei-para-poly-to-theatro/

Σχετικά Ioannis Ntourziotis

Δείτε Επίσης

Η Άννα Βίσση φυτεύει μελωδικά το σπόρο της αγάπης με το νέο της studio album, «Ηλιοτρόπια»

Η Άννα Βίσση φυτεύει μελωδικά το σπόρο της αγάπης με το νέο της studio album, «Ηλιοτρόπια», που κυκλοφορεί από την Panik Gold. …