Έκτακτα Νέα
Αρχική / Andro / Film Noir, The Stylish Genre

Film Noir, The Stylish Genre

 

“I never saw her in the daylight. We seemed to live by night.

What was left of the day went away like the smoke from a pack of cigarettes”

(Out of the Past, 1947)

 

Κύριοι, το genre του Film Noir σε 600+ σελίδες από τις εκδόσεις TASCHEN είναι η καλύτερη “ασπρόμαυρη” αποτύπωση των πιο stylish φιλμ όλων των εποχών.


Στις αρχές του ‘40, οι Αμερικάνικες ταινίες μυστηρίου απόκτησαν στιλ. Τα δυνατά contrasts, οι “βαριές” σκιές, οι distorted κινηματογραφίκες λήψεις αλλά και τα hardboiled αστυνομικά σενάρια, διαμόρφωσαν την αξεπέραστη αισθητική του Film Noir.  Αυτή η περίοδος του κινηματογράφου που συνέπεσε με την περίοδο του Great Depression, επηρρεάστηκε κυρίως από τον Ευρωπαϊκό εξπρεσιονισμό -κάτι που ήταν επόμενο αφού οι “ιδρυτές” του ρεύματος ήταν οι ίδιοι Ευρωπαίοι.

Το 1941 οι πρώτοι antihero πρωταγωνιστές  κάνουν την εμφάνιση τους και καθηλώνουν το κοινό στις καρέκλες των κινηματογράφων. Σε φόντο σκοτεινό και σκηνικό βίαιο, κυνικές ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη ενώ η ιστορία παίρνει μια απότομη στροφή και οι έννοιες του καλού και κακού μπλέκονται μεταξύ τους.

Οι Paul Duncan και Jurgen Muller, λάτρεις του Film Noir,  κατέγραψαν την ιστορία του genre από το “Double Identity” έως και το “Murder by Contract” μέσα από κινηματογραφικές σκηνές αλλά και behind-the-scenes αναμνήσεις, σε μια εξαιρετική έκδοση.

 

Photos: Courtesy of TASCHEN

The post Film Noir, The Stylish Genre appeared first on MANCODE.GR.

Σχολια

comments

Το διαβάσαμε εδώ: https://mancode.gr/

Σχετικά newspolis

Δείτε Επίσης

Harvey Keitel, 10 Best Moments

Ο αγαπημένος antihero του Αμερικάνικου κινηματογράφου είναι -hands down- ο Harvey Keitel. Η ήρεμη- δύναμη …