10 ερωτικά τραγούδια που δίνουν νόημα στον Άγιο Βαλεντίνο

Όταν κοιτάξεις προς τα πίσω και δεις εικόνες της ζωής σου απ’ τις οποίες κέρδισες συναισθηματικά «κάτι», να ξέρεις ότι έζησες έναν έρωτα. Μπορεί εκείνη την στιγμή να σου φαινόταν κάπως απλό η αφιέρωση ενός τραγουδιού, αλλά αυτές οι μικρές πράξεις, που ο άλλος απλώνει τα χαρτιά στο τραπέζι και σου δείχνει τα φύλλα του, πίστεψε με, θέλει κάποιο θάρρος. Συνήθως προηγείται μια βαθιά ανάσα. Η αξία κάποιων στιγμών δεν κρίνεται στην διάρκεια τους αλλά στο αν αυτές παρουσιάστηκαν μπροστά σου. Ίσως τίποτα να μην κρατάει για πολύ ή και για πάντα, αλλά η στιγμή στιγματίζει. Κάτι σαν tattoo επάνω σου που θα το κουβαλάς. Και αν σου έχουν αφιερώσει κάποιο, έστω ένα, από αυτά τα τραγούδια, τότε σε πλησίασε η ευτυχία, έστω για κάποια λεπτά στην ζωή σου…

Αυτός τώρα μπορεί να είναι ο “θυμάσαι εκείνον τον μαλάκα;” στις συζητήσεις με τις φίλες σου, μπορεί να κοιμάται ακόμα δίπλα σου, να μετανιώνεις που χωρίσατε, να ήταν μια όμορφη ανάμνηση από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ο εφηβικός σου έρωτας, ο κρυφός. Δεν κρίνουμε αυτόν σε σχέση με εσένα, αλλά αν όντως σου σιγοτραγούδησε έναν απ’ τους παρακάτω στίχους ή σε σήκωσε να χορέψετε σε κάποια απ’ αυτές τις μελωδίες ή σε πήρε τηλέφωνο ακουμπώντας το κινητό του στο ηχείο ή αν στο έστειλε στο messenger με YouTube link, τότε να ξέρεις ότι το εννοούσε. Λογικά δηλαδή… Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων, αλλά η ανδρική ψυχοσύνθεση συνήθως έτσι συμπεριφέρεται. Ενίοτε ανώριμα, αλλά βαθιά ερωτικά.

Αυτές λοιπόν είναι 10 ερωτικές μουσικές επιστολές, από τις εκατοντάδες που θα μπορούσα να επιλέξω και να σκεφτώ για την συγκεκριμένη μέρα. Εννοείται πως κάθε λίστα τύπου «top κάτι» έχει φοβερές παραλείψεις, ακόμα και αν αυτή προκύπτει από προσωπικές προτιμήσεις. Εδώ δεν μπορώ να επιλέξω εύκολα χρώμα αναπτήρα στο περίπτερο. Πόσο μάλλον όταν τα διλήμματα είναι μουσικά, με κριτήριο το συναίσθημα.

Fleetwood Mac – Need your love so bad (1968)

Σκηνικό: Βράδυ στο σπίτι του μόνος του. Προσπαθεί να κοιμηθεί αλλά δεν τα καταφέρνει. Έχει μια ανησυχία όχι και τόσο ανεξήγητη. Κάθε κύτταρο του, αναζητάει αυτήν. Τα χείλια της, το κορμί της, την παρέα της. Δύσκολο βράδυ. Βάζει ουίσκι για να συνοδεύσει το τσιγάρο του. Χαμηλώνει τα φώτα.

“I need some lips to feel next to mine
I need someone to stand up and tell me when I’m lyin’
And when the lights are low, and it’s time to go
That’s when I need your love so bad”

Info: Διασκευή των Fleetwood Mac επί εποχής Peter Green, όπου έπαιζαν blues τόσο επιτυχημένα όσο καμία άλλη μπάντα στην Αγγλία. Επιδραστικοί – όσο λίγοι – μέσα απ’ την τελειότητα τους.

Whitesnake – Ain’t no love in the heart of the city (1978)

Σκηνικό: Κόσμος τριγύρω του, αλλά αδιάφοροι γι’αυτόν. Δεν τον αφορούν τα πρόσωπα τους και οι χαρακτήρες τους. Όπου και να πάει νιώθει μόνος. Αυτή τον εγκατέλειψε και όλα μοιάζουν ανούσια.

“Ain’t no love in the heart of the city
Ain’t no love in the heart of town
Ain’t no love, sure ’nuff is a pity,
Ain’t no love ’cause you ain’t around
Baby, since you been around”

Info: Απ’το πρώτο album των Whitesnake, όπου η ερμηνεία του David Coverdale εξαφανίζει οποιαδήποτε άλλη έχει ηχογραφηθεί (original ή διασκευή).

Led Zeppelin – Since i’ve been loving you (1970)

Σκηνικό: Αυτός κάνει τα πάντα. Δουλεύει σαν σκυλί, προσπαθεί να προσφέρει οτι μπορεί, ξενυχτάει, αγαπάει. Οι φίλοι του λένει οτι δεν αξίζει, αλλά αυτός εκεί, επιμένει. Από τότε που έμπλεξε μαζί της έχει χάσει το μυαλό του, δίνει σώμα και ψυχή. Το αποτέλεσμα…;

“Everybody trying to tell me
That you didn’t mean me no good
I’ve been trying, Lord, let me tell you
Let me tell you I really did the best I could
I’ve been working from seven to eleven every night
I said it kinda makes my life a drag
Lord, that ain’t right, no no
Since I’ve been loving you
I’m about to lose my worried mind”

Info: Πηγές αναφέρουν οτι η ηχογράφηση του τραγουδιού ήταν απ’ τις πιο δύσκολες που είχε αντιμετωπίσει το συγκροτήμα. Θες ο τρόπος της ηχογράφησης (σχεδόν live, χωρίς overdubbing); Ο αυτοσχεδιασμός στα solo της κιθάρας του Jimmy Page; Η τεχνική του Robert Plant στα φωνητικά;  Ο ενθουσιασμός του John Bonham στα drums; Ίσως λίγο απ’ όλα αλλά και τίποτα απ’ όλα αυτά. Σημασία έχει οτι πρόκειται για ένα αριστούργημα.

The Cure – Lovesong (1989)

Σκηνικό: Την έχει στην αγκαλία του. Αυτή τον κοιτάει μέσα στα μάτια και αυτός την χαϊδεύει απαλά. Ξεκινάει να της λέει τα πιο όμορφα λόγια που έχει ακούσει και καταλήγει πως οτι και να συμβεί μεταξύ τους, όσο μακριά της και να βρεθεί για τον οποιοδήποτε λόγο, οτι λόγια (που πληγώνουν) και να της πει, αυτός πάντα θα την αγαπάει. Οτι και όσο. Υπέροχο.

“Whenever I’m alone with you
You make me feel like I am home again
Whenever I’m alone with you
You make me feel like I am whole again
Whenever I’m alone with you
You make me feel like I am young again
Whenever I’m alone with you
You make me feel like I am fun again”

Info: O Robert Smith (ιδρυτής-τραγουδιστής-κιθαρίστας) των The Cure είναι μια βασανισμένη, ρομαντική, ιδιαίτερη ψυχή. Έχει γράψει αρκετά «γλυκά» και ταυτόχρονα «σκοτεινά» τραγούδια, και το συγκεκριμένο είναι ίσως το highlight αυτού του είδους. Το διασκεύασε – δυστυχώς – κάποια στιγμή και η Adele. Ψυχρά (συναισθηματικά) και τέλεια (φωνητικά).

Elton John – Your song (1970)

Σκηνικό: Κάπως απολογητικός και ταυτόχρονα με μια γλυκιά αθωότητα στο βλέμμα, προσπαθεί με επίκληση στο συναίσθημα, να κερδίσει ένα χάδι και λίγη αγάπη. Αναφέρει οτι δεν έχει λεφτά για να χτίσει ένα σπίτι να στεγάσει τον έρωτα τους, αλλά έκανε οτι καλύτερο μπορούσε. Να γράψει ένα τραγούδι, αφιερωμένο εξαιρετικά και αποκλειστικά. Δεν είναι απλό φυσικά, γιατί πρόκειται για κατάθεση ψυχής και ελπίζει αυτό να εκτιμηθεί.

“And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple, but now that it’s done
I hope you don’t mind
I hope you don’t mind that I put down in words
How wonderful life is, now you’re in the world”

Info: Ο Sir Elton John δεν είναι μόνο η στιγμή που παίζει πιάνο στην κηδεία της Lady Di, αλλά έχει διανύσει μια μουσική διαδρομή αξιοθαύμαστη, γεμάτη έρωτικα τραγούδια με έντονα συναισθήματα και μουσικούς πειραματισμούς (pop/rock ‘n’ roll/reggae/pop/disco κτλ). Οι στίχοι στο συγκεκριμένο τραγούδι δεν είναι δικοί του, αλλά η ερμηνεία του και το ηχόχρωμα απ’ τις νότες του πιάνου είναι τουλάχιστον συγκινητικές.

Sting feat. Eric Clapton – It’s probably me (1992)

Σκηνικό: Μοναξιά, εγκατάλειψη, πιθανόν οικονομική δυσκολία, έχει βρέξει, κενό βλέμμα. Αυτός σίγουρος πως όπου και να πάει αυτή, ότι και να κάνει, είναι ο μοναδικός που μπορεί να προσφέρει. Δύσκολα το παραδέχεται μπροστά της, μισεί τον εαυτό του που ισχύει.

“If the night turned cold and the stars looked down
And you hug yourself on the cold cold ground
You wake the morning in a stranger’s coat
No one would you see
You ask yourself, who’d watch for me
My only friend, who could it be
It’s hard to say it
I hate to say it, but it’s probably me”

Info: Το ’92 ο Sting συνεργάζεται με τον Eric Clapton και τον αναπτήρα του (βλ. video clip) για την ηχογραφήση του συγκεκριμένου τραγουδιού, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο OST της ταινίας “Lethal Weapon 3”. Ενδεχομένως να μην πρόκειται για ερωτικό τραγούδι αλλά να αναφέρεται σε μια φιλική σχέση (λαμβάνοντας υπόψην και την σχέση των πρωταγωνιστών της ταινίας). Το ’93 στο προσωπικό album του Sting “Ten Summoner’s Tales” το τραγούδι κυκλοφορεί σε μια διαφορετική εκδοχή, χωρίς τον Eric Clapton αυτή την φορά.

Oasis – Live forever (1994)

Σκηνικό: Ακόμη μια βροχερή ημέρα όπου η υγρασία τσακίζει τα κόκκαλα το πρωί. Αυτή μιλάει ακατάπαυστα για τον κήπο της και άλλες γενικότητες. Αυτός είναι «αλλού». Της λέει πως δεν τον ενδιαφέρουν όλα αυτά. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα εγκλωβισμένο σε μια κοινωνία γεμάτη συνθήκες και κανόνες. Το ξέρουν και οι δυο οτι αυτό που νιώθουν ο ένας για τον άλλον είναι κάτι ιδιαίτερο και προσπαθεί να την παρασύρει μαζί του σε ένα ταξίδι με σκοπό να αγγίξουν την «αιωνιότητα».

“Maybe I just wanna fly
Wanna live, I don’t wanna die
Maybe I just wanna breathe
Maybe I just don’t believe
Maybe you’re the same as me
We see things they’ll never see
You and I are gonna live forever”

Info: Απ’ το πρώτο album των Oasis “Definitely Maybe” που δημιουργήσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και έδωσε απίστευτη ώθηση στην Britpop. Μετά ακολούθησαν τα πρσωτοσέλιδα για τις μπουνιές μεταξύ των αδελφών Gallagher, τα rock ‘n’ roll σκηνικά στα ξενοδοχεία, οι δηλώσεις τους για τις συγκρίσεις με τους Beatles και μια ολόκληρη pop culture αναγεννήθηκε ξανά.

Smiths – There is a light that never goes out (1986)

Σκηνικό: Αυτός μεσά στην κατάθλιψη του ζει έναν μεγάλο έρωτα. Το μόνο μέρος που θέλει να βρίσκεται, είναι όπου αναπνέει αυτή. Τόσο απεγνωσμένα παθιασμένος για αυτήν, που ακόμα και να πεθάνει δεν τον ενδιαφέρει. Αρκεί εκείνη την στιγμή να είναι μαζί της. Τιμή του που τα μάτια του θα κλείσουν μπροστά της. Ανατριχιαστικό και βαθιά ερωτικό.

“And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die
And if a ten-ton truck
Kills the both of us
To die by your side
Well, the pleasure – the privilege is mine”

Info: Και αριστουργήματα να μην είχε τo ιστορικό album των Smiths “The queen is dead”, για τον τίτλο του και μόνο, την περίοδο που κυκλοφόρησε, θα μπορούσε να ήταν ένα κεφάλαιο μόνο του στη μουσική ιστορία. Μπορείς να δεις την ταινία “500 days of Summer” (το τραγούδι παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της) για μια extended εκδοχή του τραγουδιού ή αντί για video-clip που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει.

Blood, Sweat & Tears – I love you more than you’ll ever know (1968)

Σκηνικό: Μετά από έναν γερό τσακωμό, αυτός την πλησιάζει και της μιλάει ξεκάθαρα. Όχι άσχημα, αλλά ειλικρινά. Δεν θέλει να είναι ένας οποιοσδήποτε. Αυτό που επιθυμεί είναι να γίνει αυτός, αυτό που εκείνη θέλει. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό, αρκεί να του πει «όλα καλά αγάπη μου». Θα συνεχίζει να δουλεύει σκληρά, να μην σπαταλάει λεφτά, να την αγαπάει όσο κανένας άλλος δεν την έχει αγαπήσει έτσι, αλλά υπάρχει και ένα ενδεχόμενο – γιατί έτσι τα φέρνει η ζωή – να χωρίσουν. Ξέρει οτι αυτό θα την πληγώσει αλλά ούτε και γι’ αυτόν θα είναι εύκολο. Κάπου η συζήτηση τους τελείωσε, όταν κατέληξαν να φιλιούνται και κοιμήθηκαν ψυχικά κουρασμένοι.

“If I ever leave you
You can say I told you so
And if I ever hurt you babe
You know I hurt myself as well
Is that any way for a man to carry on
D’you think he wants his little loved one gone?
I love you baby, more than you’ll ever know
More than you’ll ever know”

Info: “Child is father to the man” είναι η ονομασία του πρώτου album τους, όπου η μουσική παρέα του Al Kooper ξάφνιασε θετικά δισκοκριτικούς και ακροατές, καταγράφοντας στην πορεία του group εξαιρετικές στιγμές μουσικής διαύγειας/αυτοσχεδιασμού/πρωτοπορίας.

Turtles – You showed me (1968)

Σκηνικό: Αυτός αφέθηκε πλήρως στα χέρια της. Χάθηκε στα λόγια της. Ταξίδεψε παντού με το βλέμμα της. Ένιωσε σαν να άνοιξαν νέοι ορίζοντες μέσα στο μυαλό του και αναστήθηκε το σώμα του. Τα πάντα μαζί της μοιάζουν καινούργια. Διδάχθηκε και έκανε δική του μια νέα «γνώση». Αυτή της ζωής.

“You showed me how to do
Exactly what you do
How I fell in love with you
Oh, oh, oh, it’s true
Oh, oh, I love you
You showed me how to say
Exactly what you say
In that very special way
Oh, oh, oh, it’s true
You fell for me too”

Info: Το τραγούδι ανήκει στους θρυλικούς Byrds αλλά έγινε μεγαλύτερη επιτυχία απ’ τους Turtles τέσσερα χρόνια αργότερα, μέσα απ’ το concept album τους “The Turtles Present the Battle of the Bands”. Ένα πολύ ιδιαίτερο album, με αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες και must have για την δισκοθήκη σου αν είσαι λάτρης της pop των ’60s.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site