Χτίζοντας μαζί έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο- Τα στατιστικά που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021, όπως και πέρυσι, μας βρίσκει στη μάχη κατά του κορονοϊού, και μετά από έναν χρόνο μάχης, έχει αναδειχθεί περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για να χτίσουμε έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο.

Αυτό τονίζει, άλλωστε, και στο μήνυμά του για τη συγκεκριμένη ημέρα ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας την ανάγκη να έχουν όλοι οι άνθρωποι ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Ο κόσμος είναι άνισος και η πανδημία του κορονοϊού το έδειξε ξεκάθαρα αυτό. Κάποιοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να ζουν πιο υγιείς και να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε σύγκριση με άλλους. Κι αυτό λόγω των συνθηκών κάτω απ’ τις οποίες γεννιούνται και μεγαλώνουν.

Ακόμα και σήμερα, το 2021, υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που μάχονται να καλύψουν τα έξοδα της διαβίωσής τους, έχοντας ένα ελάχιστο εισόδημα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στέγασης, έχουν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και βιώνουν μεγαλύτερη φυλετική ανισότητα. Αυτοι οι άνθρωποι έχουν πολύ περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα και υπηρεσίες υγείας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Φέτος, λοιπόν, το κάλεσμα προς τις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου είναι να παρακολουθούν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού παρατηρήθηκε, άλλωστε, ότι είναι μεγαλύτερος στις πιο ευάλωτες ομάδες, οι οποίες εκτίθενται στην ασθένεια αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2021- Γεγονότα και νούμερα στα οποία αξίζει να σταθούμε

  • Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, τα επίπεδα της φτώχειας παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και θα εμποδίσουν την πρόοδο προς τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Έως το 60% των ανθρώπων που ζουν σε ορισμένες χώρες δεν διαθέτουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
  • Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε άτυπους οικισμούς ή φτωχογειτονιές αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης του κορονοϊού.
  • Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στο σύνολό της αντιπροσωπεύει σχεδόν 82,5 εκατομμύρια ή 32% των διεθνών μεταναστών του κόσμου.
  • 5,9 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κινδυνεύουν να μην επιστρέψουν στο σχολείο λόγω της διακοπής της εκπαίδευσης και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Το 52% του πληθυσμού Ασίας-Ειρηνικού παραμένει μη συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χτίζοντας μαζί έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο- Τα στατιστικά που θα έπρεπε να μας προβληματίζουν εμφανίζεται στο iPop.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site