Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτή την περίοδο σε ευκαιρία, κάνοντας θετικά βήματα

https://cdn1.img.sputniknews.gr/images/758/47/7584712.jpg

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι Ελλάδα στέλνει πλέον πιο μετριοπαθή μηνύματα για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο κατήγγειλε πως η χώρα μας δεν έχει εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές της.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου σημείωσε, χαρακτηριστικά: «Τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού τις τελευταίες δύο έως τρεις ημέρες ήταν πιο μετριοπαθή. Πιο μετριοπαθή μηνύματα έχουν αρχίσει να έρχονται γενικώς τις τελευταίες ημέρες. Η Ελλάδα άρχισε να δίνει ένα πιο θετικό μήνυμα, εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της επιστροφής του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας για προμήθειες και συντήρηση». 

«Από την άλλη πλευρά», διαπίστωσε, «θέλουμε περισσότερα», ενώ επανέλαβε τα περί «μαξιμαλιστικής στάσης» της Αθήνας.

Διερευνητικές

Αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή σχετικά με τις διερευνητικές επαφές των δύο πλευρών, πως όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν ως «πακέτο». Να υπενθυμιστεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλάκις σημειώσει πως το μοναδικό ζήτημα προς επίλυση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Το Oruc Reis

Όσον αφορά στο ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ο ίδιος υπογράμμισε πως επέστρεψε στην Αττάλεια για την απαραίτητη συντήρηση, συμπληρώνοντας πως δεν δείχνει «παραχώρηση».

«Όπως είπε σήμερα ο Πρόεδρος μας στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, έχουμε δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία στο παρελθόν, αλλά η Ελλάδα την απέρριψε», είπε, συνεχίζοντας.

«Αντί να περιμένει περισσότερα από εμάς, η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει αυτήν την περίοδο σε ευκαιρία κάνοντας θετικά βήματα. Λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει αυτήν την ευκαιρία, κάτι που έκανε πριν με την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Αθήνας – Καΐρου για την ΑΟΖ. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία διατηρεί πάντα εγγενές δικαίωμα στις περιοχές όπου το Oruc Reis διεξάγει σεισμική έρευνα.

Η Ελλάδα αμφισβήτησε τις τρέχουσες δραστηριότητες εξερεύνησης ενέργειας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας να εγκιβωτίσει στο τουρκικό θαλάσσιο έδαφος με βάση μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές.

Βολές στη Γαλλία

Ο συνέχισε λέγοντας ότι η στάση της Γερμανίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιο αντικειμενική και εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία θέλει να πουλήσει όπλα αυξάνοντας τις εντάσεις».

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site