Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε ενεργοποιήσει ακόμα τους ρωσικούς S-400

https://cdn2.img.sputniknews.gr/images/399/55/3995505.jpg

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμα το ρωσικό αμυντικό αεροπορικό σύστημα των S-400 που έχει αγοράσει από την Τουρκία. 

Αρχικά, η Τουρκία επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CNN Türk, την Τετάρτη (16/09), ο Τσαβούσογλου είπε:

«Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την παράδοση συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία άρχισε το 2019.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ασφάλεια και την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ως απάντηση στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site