Τι να κάνεις εάν δεν έλαβες το δώρο Πάσχα

Την Τρίτη 30 Ιουνίου εξέπνευσε η προθεσμία για την καταβολή του δώρου Πάσχα απ’ τους εργοδότες προς τους εργαζομένους. Η καταβολή έγινε σε όσους δεν το είχαν λάβει το προηγούμενο διάστημα. Τι να κάνεις εάν δεν έλαβες το δώρο Πάσχα;

Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας λόγω του κορονοϊού -δηλαδή περίπου 1 εκατ. άνθρωποι- έπρεπε να λάβουν μέχρι και την Τρίτη στο ακέραιο το δώρο Πάσχα. 

Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν απ’ την πανδημία, θα κάνουν ΑΠΔ απ’ την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου, προκειμένου να λάβουν απ’ το κράτος την αναλογία του δώρου που αφορά τις ημέρες της αναστολής εργασίας.

Τι μπορείς να κάνεις εάν δεν έλαβες το δώρο Πάσχα

Όπως επισημαίνουν οι εργατολόγοι, η μη καταβολή του δώρου Πάσχα είναι ποινικό αδίκημα, ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να το καταβάλουν στο ακέραιο.

Εάν δεν καταβληθεί έγκαιρα το δώρο Πάσχα, δηλαδή υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και να πληροφορηθούν για τα δικαιώματά τους, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν αγωγή και προσφυγή το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και να κινηθεί η ποινική δίωξη.

Αυτή είναι η συνιστώμενη ενέργεια που προτείνουν οι εργατολόγοι σ’ όλους τους εργαζομένους στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα.

Δες ακόμα:

Τουρισμός για Όλους: Μπορείς να κάνεις αίτηση συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση το ΑΦΜ σου

Photo: iStock

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site