Τα καρτέλ στις βραζιλιάνικες φαβέλες παίρνουν πάνω τους τη μάχη κατά του κορονοϊου

Αυτές τις τόσο παράξενες μέρες, με το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού να βρίσκεται σε καραντίνα και σε ένα καθεστώς ελέγχου και περιορισμού των μετακινήσεων, πολλές χώρες έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Η Λευκορωσία είναι αυτή τη στιγμή η πιο γνωστή περίπτωση εντός της Ευρώπης, όπου η καθημερινότητα συνεχίζεται λες δεν συμβαίνει τίποτα. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο,  πρωθυπουργός της χώρας από το 1994, διαθέτει στα χέρια του απεριόριστη εξουσία και έχει αποφασίσει πως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες και δημόσιες εκδηλώσεις θα συνεχίζονται κανονικά, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ένα αποκούμπι για όσους αγαπούν το ποδοσφαιρικό στοίχημα.

Καμία περίπτωσή στον κόσμο δεν συγκρίνεται με αυτή της Βραζιλίας

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης εφαρμόζει σκληρά μέτρα, ωστόσο ο πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η χώρα δεν πρόκειται» να κατεβάσει ρολά και ότι τα όποια μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας της χώρας, μόλις την περασμένη εβδομάδα 3,3 εκατ. πολίτες κατέθεσαν τα χαρτιά του για να υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ανέργων.

Παρόλα αυτά, καμία περίπτωσή στον κόσμο δεν συγκρίνεται με αυτή της Βραζιλίας. Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου  έχει χαρακτηρίσει τον κορονοϊό ως μια «γριπούλα» και έχει υπονοήσει ότι ακόμα και αν υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα προέρχονται από τα λιγότερο παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας (π.χ. ηλικιωμένοι). Μάλιστα, δεν δίστασε να αναιρέσει την απόφαση του Υπουργού Υγείας της κυβέρνησής του σχετικά με το κλείσιμο των αεροδρομίων της χώρας. Οι πολίτες της χώρας λαμβάνουν μόνοι τους μέτρα προφύλαξης και κάθε μέρα διαμαρτύρονται από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους χτυπώντας με δύναμη τις γλάστρες. Ακόμα και οι ιερείς έχουν αφήσει του χώρους λατρείας και συμμετέχουν σε αυτές τις αυτοσχέδιες διαδηλώσεις.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ανασταλεί η δράση των καρτέλ σε όλες αυτές τις περιοχές.

Φυσικά, στις φαβέλες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ζόρικα. Εκεί όμως οι ηγέτες των καρτέλ και οι συμμορίες τους έχουν αναλάβει την εφαρμογή και την παρακολούθηση μέτρων υγειονομικής προστασίας. Στη Ροσίνα, τη φαβέλα που γνωρίσαμε μέσα από την ταινία του Φερνάντο Μεϊρέλες Η πόλη του Θεού, έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 20:30. Μάλιστα τα μέλη του καρτέλ της περιοχής προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν κυρώσεις στους παραβάτες -και αυτοί είναι τύποι που δεν αστειεύονται. Σε μια άλλη φαβέλα, τη Σάντα Μαρία, η οποία βρίσκεται κοντά στο πασίγνωστο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο, οι ντόπιες συμμορίες μοιράζουν στους κατοίκους αντισηπτικά gel. Στη φαβέλα που βρίσκεται στην περιοχή του Κομπλέξο ντε Μάρε, οι επιχειρηματίες που έχουν μαγαζιά αναγκάστηκαν να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας και φυσικά να φροντίζουν ώστε να βρίσκονται λίγοι πελάτες εντός του καταστήματος.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ανασταλεί η δράση των καρτέλ σε όλες αυτές τις περιοχές. Στην είσοδο μάλιστα Στην είσοδο της φαβέλας στη Σάντα Μαρία, έχει τοποθετηθεί ειδική επιγραφή η οποία ενημερώνει τους διερχόμενους ότι πρέπει να πλύνουν καλά τα χέρια τους πριν προχωρήσουν στους εσωτερικούς δρόμους. Η ένδειξη αυτή αφορά περισσότερο τους επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν στη Σάντα Μαρία προκειμένου να προμηθευτούν ναρκωτικά.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτές τις ιστορίες αν ακολυθήσεις στα social media το hashtag #FavelaContraOVirus (Φαβέλα εναντίον κορονοϊού), το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στη χώρα.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site