Ο Marlon Brando ήθελε να είναι ένας άνθρωπος των σπηλαίων

Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ηθοποιούς όλων των εποχών. Ως ο άνθρωπος που άλλαξε το στιλ των ταινιών και δημιούργησε μία νέα γενιά ηθοποιών που καθόρισαν την βιομηχανία του κινηματογράφου. Εκτός των άλλων, ο Marlon Brando προκάλεσε τον θαυμασμό του κόσμου και ως προσωπικότητα. Ένας πολιτικός ακτιβιστής που δεν δίστασε να τα βάλει με την λευκή κυριαρχία, μία συνθήκη διαχρονική που η τοξικότητά της έγινε αντιληπτή και το τελευταίο διάστημα με τα θύματα της αστυνομικής βίας και του φυλετικού ρατσισμού.

Τον Ιανουάριου του 1979, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Lawrence Grobe ταξίδεψε στην Tetiaroa, το ιδιωτικό νησί του Marlon Brando στην Ταϊτή, με τους δύο άνδρες να συζητούν εφ’ όλης της ύλης σε μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Playboy.

Με αφορμή τα 16 χρόνια από τον θάνατό του, 01 Ιουλίου 2004, θυμόμαστε αποσπάσματα της συνέντευξης.

Το ιδιωτικό σας νησί είναι ένα υπέροχο μέρος για συζήτηση. Χωρίς τηλέφωνα, χωρίς απροσδόκητους επισκέπτες, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Είμαι ακριβώς στο στοιχείο μου εδώ. Έχω τον ουρανό, την θάλασσα, τα δέντρα, τα καβούρια, τα ψάρια, τον ήλιο… τα βασικά. Κάποτε, ήμουν το μοναδικό άτομο εδώ, απολύτως μόνος σε αυτό το νησί. Μου αρέσει πολύ να είμαι μόνος.

Ως παιδί που μεγάλωνε στη Νεμπράσκα, φανταζόσασταν ποτέ ότι θα καταλήγατε ως ένας «επιστάτης» νησιού στη Νότια Θάλασσα;

Το γνώριζα από πότε που ήμουν 12 ετών. Στο σχολείο, διάβαζα συνέχεια τα θέματα του National Geographic. Ανέκαθεν ένιωθα μια ακαταμάχητη έλξη με αυτά τα νησιά. Στη συνέχεια, το 1960, όταν κατέβηκα εδώ επιβεβαίωσε αυτό που πάντα ήξερα.

Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σας, αποφεύγετε να κάνετε συνεντεύξεις. Γιατί;

Λυπάμαι για τις περισσότερες συνεντεύξεις διότι δεν γράφουν αυτό που λέμε ή θα μας βγάλουν εκτός πλαισίου ή θα το καταγράψουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αντανακλά αυτό που είπαμε. Έχω διαβάσει τόσες πολλές συνεντεύξεις με άτομα που δεν είναι κατάλληλα να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήσεις που τίθενται. Ερωτήσεις σχετικά με τα οικονομικά, αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Τοσκάνη και ούτω καθεξής. Συνήθιζα να απαντώ σε αυτές τις ερωτήσεις και στη συνέχεια αναρωτιόμουν «τι στο διάολο κάνω; Είναι απολύτως παράλογο». Δεν ξέρω τίποτα για τα οικονομικά, τα μαθηματικά ή οτιδήποτε άλλο. Και ύστερα μπορείτε να πείτε κάτι με ένα συγκεκριμένο νεύμα, ένα χαμόγελο, αλλά όταν εμφανίζεται σε έντυπη μορφή δεν υπάρχει χαμόγελο. Και πολλά μπορούν  να παρερμηνευθούν.

Για ποιο λόγο ορισμένες πολιτείες δεν εξισώνουν νομοθετικά τις γυναίκες με τους άντρες;

Για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι μισούν τους μαύρους και τους Ινδιάνους. Έχουν ασυνείδητους φόβους και ανησυχίες και κοιτάνε μόνο τα ελαττώματα. Είναι θέμα προκατάληψης και μαζικού μίσους σ’ ένα θωρακισμένο μέρος του μυαλού τους που δεν θέλουν να νικηθεί από τη λογική.

Αν μπορούσατε να διαλέξετε μία περίοδο της ιστορίας, που θα θέλατε να ζήσετε;

Θα ήθελνα είμαι ένας άνθρωπος των σπηλαίων. Ένας νεολιθικός άνθρωπος. Θα είχε πλάκα να δω ποιος ήταν ο κοινός παρανομαστής της ανθρώπινης ύπαρξης προτού αρχίσει να χάνει την ώρα της με αδιάφορα ζητήματα.

Και ο πολιτισμός του σήμερα;

Ποιος πολιτισμός; Δεν υπάρχει πολιτισμός σε αυτή τη χώρα. Ο τελευταίος μεγάλος καλλιτέχνης πέθανε πριν από εκατό χρόνια.

Τι γίνεται με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων;

Η έλλειψη δικαιωμάτων που ισχύουν για τα παιδιά είναι αυτά που με τρομάζουν. Αυτή είναι η κορυφή για οποιαδήποτε άλλη ομάδα δικαιωμάτων. Εδώ στην Ταϊτή, όπως και σε άλλα πολλά μέρη, τα παιδιά αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Αλλά για κάποιο λόγο, αισθανόμαστε ανώτεροι από τα παιδιά και αισθανόμαστε επίσης μια αίσθηση ιδιοκτησίας. Οι μητέρες αισθάνονται για τα παιδιά τους, όπως οι σύζυγοι για τις γυναίκες. Είναι το παιδί μου. Γυναίκες που βρίσκονται στο φεμινιστικό κίνημα, θα της ακούσεις να λένε πως δεν είναι ιδιοκτησία του συζύγου της, αλλά θα αναφέρουν ασυνείδητα το παιδί τους ως ιδιοκτησία. Χρησιμοποιούν το ίδιο είδος γλώσσας για τα παιδιά τους, όπως θα μισούσαν αν άκουγαν τους συζύγους τους να το χρησιμοποιούν για εκείνες.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site