Ξενυχτώντας με το Νup: Οι Έλληνες φοιτητές εξομολογήθηκαν τα μυστικά τους μέσα στην καραντίνα

Lockdown ήταν και πάει. Παρόλα αυτά, η περίοδος του εγκλεισμού ενίσχυσε κάποιες συνήθειες που ούτως ή άλλως είχαμε στην καθημερινότητά μας. Η εικόνα με τα δεκάδες notifications από τα διάφορα messenger apps τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης είναι μάλλον μια κοινή για όλους εμπειρία.

Στο δίμηνο της καραντίνας, το nup, μια ελληνική εφαρμογή που απευθύνεται σε φοιτητές, ξεπέρασε τους 40.000 χρήστες, οι οποίοι έστελναν σε καθημερινή βάση περίπου 2 μηνύματα κάθε δευτερόλεπτο. Ξεκίνησε ως η εφαρμογή όπου οι χρήστες μπορούσαν ανώνυμα να καταθέτουν τα μυστικά και τις εξομολογήσεις πλέον όμως έχει εξελιχθεί σε μια δραστήρια κοινότητα που μεγαλώνει και ανανεώνεται συνεχώς.

Μιλήσαμε με τον Θέμη Δρακωνάκη, έναν από τους συνιδρυτές του app, ο οποίος βρέθηκε πέρυσι στο 30 under 30 του ελληνικού Forbes, για όσα απασχολούν τους φοιτητές σήμερα και κυρίως πώς βίωσαν την πρωτόγνωρη για όλους καραντίνα.

Ένα από τα βασικά features του Nup είναι η ανωνυμία. Σε κάποιους μεγαλύτερους, αυτό φέρνει στο μυαλό τις πρώτες εποχές του διαδικτύου με τα chat rooms. Ανάμεσα στα άλλα, ήταν στόχος η δημιουργία δηλαδή ενός κλίματος νοσταλγίας, παρά το γεγονός ότι απευθύνεστε σε χρήστες που δεν την είχαν ζήσει αυτή την εποχή;

Είναι αλήθεια ότι τα παλιότερα διαδικτυακά chat rooms ήταν μιας παρόμοιας λογικής καθώς στηρίζονταν στην ανωνυμία! Παρόλα αυτά, το Nup δεν στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα κλίμα νοσταλγίας καθώς πράγματι οι χρήστες του δεν είχαν ζήσει τη συγκεκριμένη εποχή. Η γενιά μου ξεκίνησε να χρησιμοποιεί στην εφηβεία μέσα όπως το Hi5 ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στο Facebook. Αυτό που προσέφεραν τα συγκεκριμένα κοινωνικά δίκτυα ήταν ότι για πρώτη φορά μπορούσες να συνδεθείς με φίλους σου και να «τρυπώσεις» στην καθημερινότητά τους βλέποντας τι κάνουν, πού βγαίνουν και πώς περνούν τη μέρα τους. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς μπήκαμε σε μια διαδικασία συνεχούς προβολής όσων περισσότερων πληροφοριών μας επιτρεπόταν. Αντίθετα, η Gen Z γενιά είναι αρκετά πιο επιφυλακτική με τα όσα μοιράζεται στο διαδίκτυο γιατί ξέρει αρκετά καλά ότι «What goes on the internet stays on the Internet (forever)»! Το Nup έχει σαν βασικό στόχο να συνδέσει φοιτητές μέσα από σκέψεις και προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη γενιά! Η ανωνυμία κάνει τη σύνδεση αυτή πιο εύκολη και πιο γρήγορη καθώς ο κάθε Nupper μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα!

Η Gen Z γενιά ξέρει αρκετά καλά ότι «What goes on the internet stays on the Internet (forever)»!

Πλέον οι χρήστες είναι καχύποπτοι απέναντι στη ανωνυμία. Στο Nup πώς προστατεύεται η κοινότητα των χρηστών;

Το διαδίκτυο ήταν και θα είναι πάντα ένας χώρος που χρειάζεται προσοχή και σωστή χρήση καθώς μπορεί πάντα να κρύβει κινδύνους. Νομίζω ότι αυτό που κάνει το Nup αρκετά ασφαλές είναι το ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο target group. Σαν ομάδα έχουμε τη φιλοσοφία ότι οι δυνατότεροι ανθρώπινοι «δεσμοί» χτίζονται μεταξύ ατόμων που ανήκουν σε μία συγκεκριμένη κοινότητα και μοιράζονται ένα κοινό τρόπο ζωής για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής τους -αυτό ακριβώς κάνουν οι φοιτητές! Όσοι έχουν περάσει φοιτητική ζωή ξέρουν πολύ καλά ότι ο τρόπος ζωής και έκφρασης καθώς και τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα αυτή διαφέρουν από αυτά της μαθητικής ή της μετέπειτα ενήλικης ζωής καθώς οι φοιτητές έχουν κοινή καθημερινότητα και τρόπο ζωής στο σύνολό τους! Επομένως, αν προσπαθήσει κάποιος που δεν ανήκει στο συγκεκριμένο group να γίνει μέλος του Nup για οποιονδήποτε «κακό» σκοπό, θα γίνει εύκολα αντιληπτός και η ίδια η κοινότητα θα τον απομονώσει και θα τον αποκλείσει.

Αυτά όσον αφορά τη φιλοσοφία του Nup! Από μία πιο «τεχνική» σκοπιά,  έχουμε επενδύσει ως ομάδα πάρα πολύ σε αλγόριθμούς οι οποίοι συνδυάζουν εκατοντάδες χιλιάδες δεδομένα ώστε να εξασφαλίζουν τον αποκλεισμό αρνητικών δημοσιεύσεων καθώς και τον αποκλεισμό χρηστών που προκαλούν πρόβλημα στο σύνολο! Καθημερινός μας στόχος και ευθύνη είναι να χτίσουμε μια κοινότητα όπου θα υπάρχει ελευθερία του λόγου και της έκφρασης  περιορίζοντας όσο περισσότερο γίνεται την αρνητικότητα!

Η απουσία «προφίλ» απελευθερώνει τους χρήστες, νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να είναι πιο άνετοι και να μην σκέφτονται τι πρέπει να πουν και πώς θα φανεί;

Η ανωνυμία που προσφέρει το Nup σίγουρα μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που λέμε «social media anxiety» καθώς ο χρήστης κερδίζει likes ή δέχεται μηνύματα στο chat με βάση κάτι που είπε και όχι με βάση τους followers ή την «τέλεια» φωτογραφία που ανέβασε! Οι Nuppers δεν έχουν σαν στόχο να προβάλλουν το πόσο τέλεια είναι η ζωή τους ή το πόσο ωραία θα περάσουν όταν βγουν έξω. Περισσότερο τους ενδιαφέρει να μοιραστούν προβληματισμούς και εμπειρίες με άτομα της ίδιας ηλικίας! Κάτι που έχουμε πετύχει, και προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι ότι μέσα από την ανωνυμία οι χρήστες του Nup μοιράζονται προσωπικούς προβληματισμούς και θέματα τα οποία δεν θα έλεγαν ακόμα και στους κολλητούς τους! Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι για κάθε τέτοια περίπτωση πάντα θα υπάρχει κάποιος (ή κάποιοι) που βιώνει ή βίωσε κάτι παρόμοιο και θα ξέρει πως να σε στηρίξει! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός χρηστών που αντιμετώπιζε (όπως όλοι μας) διάφορα θέματα και βρίσκει τρόπο να εκφραστεί και να τα βγάλει από μέσα του και τελικά να δει ότι δεν είναι ποτέ μόνος!

Οι χρήστες του Nup μοιράζονται προσωπικούς προβληματισμούς και θέματα τα οποία δεν θα έλεγαν ακόμα και στους κολλητούς τους!

Ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο την κοινότητα την περίοδο της καραντίνας;

Σίγουρα ένα από τα θέματα που απασχολούσαν σε καθημερινή βάση τους φοιτητές του Nup ήταν τα διαδικτυακά μαθήματα καθώς ήταν κάτι καινούριο! Σημαντικό θέμα ήταν και η εξεταστική και το κατά πόσο θα χαθεί τελικά το εξάμηνο. Πέρα από το ακαδημαϊκό κομμάτι, σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σχέσεις μεταξύ των φοιτητών καθώς δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, να δουν τους φίλους τους, να φλερτάρουν! Κάποιοι αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο πατρικό τους και να μείνουν ξανά με τους γονείς τους. Άλλοι πάλι δεν επηρεάστηκαν καθόλου καθώς δήλωναν ανέκαθεν σπιτόγατοι επομένως το concept «είμαι όλη μέρα σπίτι και βλέπω σειρές ή παίζω παιχνίδια» δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερο στην καθημερινότητά τους! Σίγουρα σε όλους έλειψε (και λείπει) η σχολή τους και η καθημερινή συναναστροφή με τους συμφοιτητές τους!

Κρίνοντας από τα μηνύματα που λαμβάνετε στο Nup, πώς έχουν διαμορφωθεί οι ερωτικές σχέσεις και το φλερτ σήμερα; Επιβεβαιώνεται η εικόνα που έχουμε ότι κυριαρχούν οι nudes και τα dating apps;

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε σε καμία περίπτωση ότι ζούμε στην εποχή που το διαδικτυακό φλερτ έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την άμεση επαφή ενώ έχει κάνει την προσέγγιση πολύ πιο εύκολη! Υπάρχουν σίγουρα αρκετές δημοσιεύσεις στο Nup με χρήστες που μοιράζονται τις εμπειρίες που είχαν χρησιμοποιώντας dating apps καθώς αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος να φλερτάρεις και να γνωρίσεις νέο κόσμο! Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρνητικό όλο αυτό, καθώς ναι μεν δεν υπάρχει η άμεση επαφή, αλλά σίγουρα δίνεται η δυνατότητα σε πιο εσωστρεφείς και «ντροπαλούς» ανθρώπους να κάνουν το πρώτο βήμα! Μην ξεχνάμε πάντα ότι όσον αφορά το Nup αναφερόμαστε σε άτομα που είναι στα 18 μέχρι early 20’s! Επομένως, το διαδικτυακό φλερτ κυριαρχεί μέσα από εφαρμογές οι οποίες είναι είτε dating είναι απλά κοινωνικά δίκτυα όπως το Nup ή το Facebook κλπ.! Άλλωστε όπου υπάρχει αλληλεπίδραση ανθρώπων υπάρχει και η δυνατότητα του φλερτ!

Είναι δυνατόν ένα μέλος του Nup να γνωρίσει ένα άλλο;

Όλα είναι δυνατά! Έχουμε ακούσει για αρκετά περιστατικά χρηστών που βγήκαν ραντεβού ή έκανα σχέσεις  ή ακόμα νέους φίλους καθώς όπως αναφέραμε το Nup σου δίνει τη δυνατότητα να συνδεθείς με νέα άτομα που μπορεί να έχετε κοινά ενδιαφέροντα ή να «τραβήξει» ο ένας τον άλλον μέσα από μία όμορφη συζήτηση!

Όπου υπάρχει αλληλεπίδραση ανθρώπων υπάρχει και η δυνατότητα του φλερτ!

Αν έπρεπε να περιγράψετε την φοιτητική κοινότητα του 2020, ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε;

Είναι σίγουρα αρκετά ενημερωμένη καθώς έχει την ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφορία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη γενιά! Είναι αρκετά καταρτισμένη με skills σε διάφορους τομείς αλλά από την άλλη είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη και αγχωμένη καθώς ζει σε ένα κόσμο που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και γίνεται πιο απαιτητικός και ανταγωνιστικός από ποτέ!

Στα χρόνια λειτουργίας του Nup ποια ήταν τα πιο σημαντικά «μαθήματα» που πήρατε από την κοινότητα;

Ήμασταν ενεργά μέλη της συγκεκριμένης κοινότητας μέχρι και πριν από 3 χρόνια επομένως δεν είχαμε ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς αν εξαιρέσεις κάποια μικρά τεχνολογικά βήματα δεν έχουν αλλάξει και πολλά! Σίγουρα είχαμε τη δυνατότητα και εμείς αλλά και οι χρήστες μας να δούμε πως σκέφτεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ατόμων της κοινότητας αυτής πέρα από τον κύκλο ή τις παρέες μας! Κατά τα άλλα τα όσα απασχολούν τη γενιά αυτή είναι πάνω-κάτω κοινά! Πώς θα γνωρίσουμε περισσότερο κόσμο, πως θα περάσουμε μαθήματα, πότε θα ερωτευτούμε και τι θα κάνουμε μετά τη σχολή στη ζωή μας!

Και ποια ήταν τα πιο σημαντικά μαθήματα από τον τρόπο που αναπτύχθηκε η εφαρμογή και ομάδα πίσω από αυτή μέσα στο start-up οικοσύστημα;

Μάθαμε σίγουρα ότι το σημαντικότερο «χαρτί» που έχει μία startup είναι η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτή! Η χημεία που έχουν τα άτομα μεταξύ τους καθώς και το πώς μοιράζονται το κοινό όραμα. Μάθαμε επίσης ότι μία αποτυχία είναι εξίσου σημαντική με μία επιτυχία αρκεί να μην απογοητευτείς και να βρεις τον τρόπο να την μετατρέψεις σε γνώση! Μάθαμε τέλος ότι δεν υπάρχει μία μυστική συνταγή επιτυχίας! Θα εμφανιστούν αρκετοί που θα σου πουν τι κάνεις λάθος και τι «πρέπει» ή θα «έπρεπε» να κάνεις! Για εμένα δεν υπάρχουν «πρέπει» στην επιχειρηματικότητα! Είναι λίγο σαν να βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα νερά! Χρειάζεται σκληρή δουλειά και σίγουρα τύχη και κατάλληλο timing! Είναι σημαντικό να προσπαθείς, να δοκιμάζεις νέα πράγματα κατευθυνόμενος από τα δεδομένα που προκύπτουν και κυρίως να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς ή και να αλλάξεις τελείως κάτι αν οι καιροί και οι εξελίξεις το απαιτούν!

Για εμένα δεν υπάρχουν «πρέπει» στην επιχειρηματικότητα! Είναι λίγο σαν να βρίσκεσαι σε αχαρτογράφητα νερά!

Ποια θα είναι η εξέλιξη του Nup στο άμεσο μέλλον;

Καθετί που κάνουμε στο Nup βασίζεται στον βασικό μας στόχο που είναι να συνδέσουμε όλο και περισσότερους φοιτητές. Ένα από τα επόμενα βήματά μας είναι να ανοίξουμε κάποιες αγορές του εξωτερικού. Ήδη έχουμε κάνει κάποια μικρά βήματα με θετική ανταπόκριση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που ο κόσμος θα αγαπήσει και θα εντάξει στην καθημερινότητά του!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site