Λουκασένκο: ΗΠΑ και ΕΕ προετοίμαζαν εδώ και καιρό την ένταση στη Λευκορωσία

https://cdn2.img.sputniknews.gr/images/07e4/09/10/8254131.jpg

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους άρχισαν να προετοιμάζουν τα τρέχοντα γεγονότα στη Λευκορωσία 10 χρόνια νωρίτερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο την Τετάρτη.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αυτό είναι το θεμελιώδες δίκτυο για την υποστήριξη της λεγόμενης δημοκρατίας τους. Στην Ευρώπη, οι δορυφόροι των ΗΠΑ ήταν ενεργοί – Πολωνία, Λιθουανία, Τσεχία και δυστυχώς, Ουκρανία» πρόσθεσε ο Λευκορώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Όλες αυτές οι χώρες έπαιξαν κάποιο ρόλο, όπως υπογράμμισε ο κ. Λουκασένκο.

Στη συνέχεια μάλιστα πρόσθεσε πως η Δύση άλλαξε την τακτική της μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να προωθήσει την αναταραχή στη Λευκορωσία το 2006 και το 2010.

Στο ίδιο αυστηρό ύφος συμπλήρωσε πως οι μηχανισμοί αποσταθεροποίησης που προετοιμάστηκαν για τις προεδρικές εκλογές είχαν «δοκιμαστεί» στις νομοθετικές εκλογές αρκετούς μήνες νωρίτερα, σύμφωνα με τον Λευκορώσο ηγέτη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Λευκορωσία κατήγγειλε ότι υπήρχαν σχέδια να φτάσουν στους δρόμους της χώρας χιλιάδες άνθρωποι για να διαδηλώσουν και να καταλάβουν σημαντικά κτίρια.

Τον ρόλο των ΗΠΑ στις αναταραχές στη Λευκορωσία καταδεικνύει και η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών

Η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών (SVR) διατείνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις τελευταίες αναταραχές της Λευκορωσίας που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

«Τα γεγονότα στη Λευκορωσία δείχνουν ξεκάθαρα ίχνη εμπλοκής της Δύσης. Οι διαμαρτυρίες έχουν οργανωθεί από την αρχή και συντονίζονται από το εξωτερικό […] Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το SVR, οι ΗΠΑ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα τρέχοντα γεγονότα στη Λευκορωσία» είπε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, το 2019 και στις αρχές του 2020, η Ουάσινγκτον διέθεσε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσει στην οργάνωση των διαδηλώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τη χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών στη Λευκορωσία μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, ανέφερε το SVR. Παράλληλα, τονίζει ότι οι ΗΠΑ προωθούν την πρώην υποψήφια για την προεδρία της χώρας, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, καθώς και άλλες φιγούρες της αντιπολίτευσης.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το αυθεντικό άρθρο. Ευχαριστούμε πολύ το site