Φορ Φαν

Η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε την πλαστική σακούλα. Το κρυμμένο διαμάντι των νησιών μας με το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας

Η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε την πλαστική σακούλα. Το κρυμμένο διαμάντι των νησιών μας με το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο της χώρας

Ένα νησί που ξεχωρίζει για το φυσικό του κάλλος. Ένα καταπράσινο νησί με πανέμορφες παραλίες, έτοιμο να μαγέψει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Μαζί με τα νησάκια που το περιβάλλουν Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα και Σκάτζουρα, τα οποία είναι ακατοίκητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων.
Σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου είναι το υπέροχο πευκοδάσος που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της σκιαγραφείται από τον μεσαιωνικό οικισμό του Παλιού Χωριού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Πατητήρι, που αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο, αφού το μεσαιωνικό τείχος που το περιβάλλει αποτελείται ουσιαστικά από τα σπίτια του οικισμού που ενώνονται μεταξύ τους.
Το λιμάνι του νησιού είναι πολύβουο και πολύχρωμο αφού εκεί χτυπάει η καρδιά του νησιού ενώ τα γραφικά σοκάκια που περνούν από τις ολάνθιστες αυλές το σπιτιών οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή.
Τότε τα νησιά των Σποράδων ήταν ακόμη ενωμένα με το Πήλιο και οι παλαιολιθικοί άνθρωποι είτε κυνηγούσαν στη χέρσα κοιλάδα ανάμεσα στην Αλόννησο και στην Περιστέρα (το Ξερό, όπως το λένε οι ντόπιοι) είτε ψάρευαν στη λιμνοθάλασσα που πλημμύριζε την ίδια περιοχή.
Στους απότομους βράχους και στις πολλές θαλάσσιες σπηλιές της Αλοννήσου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια.
Το θαλάσσιο πάρκο που έχει δημιουργηθεί στο νησί το 1992, το μοναδικό της χώρας, αποτελεί ένα από τα λιγοστά καταφύγια της φώκιας «Monachus – Monachus».
Το πάρκο περιλαμβάνει εκτός από την Αλόννησο έξι μικρότερα νησάκια και εικοσιδύο βραχονησίδες. Επίσημα ονομάζεται «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων», και είναι προσβάσιμο με τα καΐκια που ξεκινούν καθημερινά από το Πατητήρι για να κάνουν τον γύρο του.
Πέρα από την εξαιρετικά σπάνια συνάντηση με τις γλυκύτατες φώκιες η βόλτα στο θαλάσσιο πάρκο αξίζει και μόνο για τα φυσικά τοπία και τα υπέροχα νερά του.
Η Αλόννησος είναι ένας τόπος με έντονη οικολογική συνείδηση. Κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που κατάργησε την πλαστική σακούλα.
Πριν από δυο χρόνια εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΜΚΟ, μαθητές των σχολείων και εθελοντές του Δήμου, ενημέρωσαν τους κατοίκους που επισκέπτονταν καταστήματα του νησιού για την πρωτοβουλία, διανέμοντάς τους, παράλληλα, πάνινες τσάντες για να αντικαταστήσουν με αυτές την πλαστική σακούλα στις καθημερινές τους αγορές.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα πρώτα βήματά της και σταμάτησαν τη διάθεση πλαστικών σακουλών, παρέχοντας την εναλλακτική των αντίστοιχων επαναχρησιμοποιούμενων, ούτως ώστε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο να αποκτήσει πλέον καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα.
Μια πρωτοβουλία άξια πολλών συγχαρητηρίων.
Πηγή: dinfo.gr 

loading…
« PREV
NEXT »

Σχολια

comments

Το Διαβάσαμε εδώ : http://anonymoigr.blogspot.com/2017/06/blog-post_113.html

Φορ Φαν

More in Φορ Φαν

Συνήθειες που έχουν όλα τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια

August 29, 2017

22 φωτογραφίες που δείχνουν πως έπαιζαν τα παιδιά στην παλιά Ελλάδα!!

August 25, 2017

Κλείσε τα αυτιά σου στις σειρήνες, και συνέχισε την πορεία σου

August 24, 2017

Εσύ να είσαι ειλικρινής κι όποιος αντέξει!!!

August 23, 2017

H απάντηση του Γιώργου Αγγελόπουλου στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για το επάγγελμά του: «Εκτός από βενζινάς να τους πως ότι ήμουν και…»

August 15, 2017

Καλύτερα να αποτυγχάνεις πρωτοτυπώντας παρά να πετυχαίνεις μιμούμενος!!

August 14, 2017

Στην πιο παράξενη πόλη του κόσμου δεν υπάρχουν καν δρόμοι και οι τουρίστες την λατρεύουν.

August 14, 2017

Κανείς δεν ξέρει πόσα δάκρυα έχυσα για να γίνω δυνατή.

August 14, 2017

Οι γυναίκες που δίνονται πολύ, φεύγουν απόλυτα.

August 14, 2017

Η μοναξιά δεν είναι η απουσία της Αγάπης αλλά το συμπλήρωμά της.

August 14, 2017

Διδάξτε με αγάπη και όχι με υπακοή που βασίζεται στο φόβο και τους περιορισμούς.

August 14, 2017

Χάνοντας συνεχώς το τώρα χάνουμε ολόκληρη τη ζωή μας..

August 14, 2017

Κώστας Αναγνωστόπουλος: Ο «Μισθοφόρος» του Survivor γίνεται παρουσιαστής και αυτή είναι η πρώτη του εκπομπή.

August 14, 2017

Έτσι Θα Καταφέρετε Να Κάψετε Το Λίπος Από Τα Μπράτσα! Το Δεύτερο Βήμα Είναι Το Πιο Σημαντικό!!

August 14, 2017

Έγκυος μητέρα πλησιάζει τη φουσκωμένη κοιλιά της στο τζάμι και η αντίδραση του ουραγκοτάγκου την κάνει να ξεσπάσει σε δάκρυα.

August 14, 2017
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE