Φορ Φαν

Εμπιστευόμαστε μόνο όσους έχουμε πολύ κοντά μας.

Εμπιστευόμαστε μόνο όσους έχουμε πολύ κοντά μας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες. Κι είναι περίπλοκες γιατί έτσι είμαστε κι οι άνθρωποι, αυτοί δηλαδή που καθορίζουν την κάθε σχέση, την ποιότητα και τη διάρκειά της. Αγάπη, κατανόηση, σεβασμός και λοιπά ευγενή αισθήματα κάνουν τις σχέσεις λειτουργικές και μακροχρόνιες.

 Αρκούν, όμως, μόνο αυτά; Άραγε μπορεί να υπάρξει η οποιαδήποτε σχέση με κάποιον άλλο, αν λείπει η εμπιστοσύνη μεταξύ τους; «Όχι», σας ακούω να λέτε, «Όχι» λέω κι εγώ, συμφωνώντας μαζί σας.
Αυτό, λοιπόν, ήταν και το ερώτημα του εβδομαδιαίου μας Poll, σας ρωτήσαμε, δηλαδή, πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπιστοσύνη που τρέφετε προς τους ανθρώπους γενικότερα. Οι απαντήσεις κατατέθηκαν και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:
Στην κορυφή της λίστας με το εντυπωσιακό ποσοστό του 53,85% έφτασε η απάντηση «Εμπιστεύομαι μόνο όσους έχω πολύ κοντά μου». Η εμπιστοσύνη μας, λοιπόν, περιορίζεται σε συγκεκριμένα άτομα, μετρημένους ανθρώπους, που έχουν βρεθεί δίπλα μας σε ποικίλες φάσεις της ζωής μας, σε εκείνους που μέσα στο χρόνο έχουν αποδείξει πως αξίζουν να τους εμπιστευόμαστε. Με λόγια και πράξεις, με το να στέκονται βράχοι πλάι μας, κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας κι εύκολα θα τους εκμυστηρευόμασταν τα πιο βαθιά μυστικά κι ανησυχίες μας. Κι είναι ευλογοφανείς οι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια απάντηση κατέκτησε την πρωτιά. Μεγαλώνοντας κι ωριμάζοντας συνειδητοποιούμε ότι οι πραγματικά άξιοι εμπιστοσύνης είναι εκείνοι που δεν τα παράτησαν, δε μας εξέθεσαν και προστάτεψαν τα μυστικά μας κι εμάς. Κι αυτοί οι άνθρωποι, για τον καθένα μας, αποδεικνύεται πως είναι λίγοι. Λίγοι, μα οι καλύτεροι όλων.
Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 20,47% βρίσκεστε εσείς που ψηφίσατε πως η εμπιστοσύνη σας προς τους ανθρώπους είναι αμφίβολη κι ασταθής. Εύθραυστη, θα τη χαρακτηρίζαμε, καθώς με την παραμικρή υπόνοια ότι κάποιος δεν είναι ειλικρινής απέναντί σας, η εμπιστοσύνη σας χάνεται διά παντός. Κι είναι και σχεδόν αδύνατο να την ξανακερδίσει κάποιος. Ενδεχομένως να «τεστάρετε» κι όσους απαρτίζουν τον κύκλο σας πού και πού για να διαπιστώσετε αν φάσκουν κι αντιφάσκουν, αν θα σας ομολογήσουν κάτι που ήδη γνωρίζετε από άλλη πηγή κι ούτω καθεξής. Είτε είστε εκ φύσεως καχύποπτοι, είτε την πατήσατε άσχημα παλιότερα, όλοι είναι στο μικροσκόπιο και συνεχώς αμφιβάλλετε και τυραννιέστε μέσα στην αβεβαιότητα, αν όντως μπορείτε να τους εμπιστευτείτε ή όχι, χωρίς όμως να καταλήγετε σε κάποιο συμπέρασμα ή απόφαση.
Με πολύ μικρή διαφορά, στην τρίτη θέση ψηφίσατε «Όλοι είναι εν δυνάμει ένοχοι» με ποσοστό 19,6%. Θα λέγαμε ότι ο τρόπος σκέψης σας είναι παρόμοιος με την παραπάνω κατηγορία, με τη διαφορά πως εσείς είστε κάπως πιο χαλαροί. Είστε συνειδητοποιημένοι ως προς το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να σας προδώσει, αλλά το ζητούμενο είναι ποιος θα το κάνει κι αν όχι, γιατί. Γιατί δε θα μπορούσε ποτέ να σας φερθεί σκάρτα ή γιατί το συμφέρον του ορίζει να σας έχει δίπλα του; Δεν είναι, λοιπόν, πως δεν εμπιστεύεστε κανέναν, αλλά η εμπιστοσύνη που δείχνετε είναι περιορισμένη και με πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι είναι προσωπικό σας ρίσκο τι θα εμπιστευτείτε και σε ποιον. Κρατάτε μικρό καλάθι και πάντα είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, χωρίς αυτό να σας αποτρέπει απ’ το να εμπιστεύεστε. Όχι τα πάντα, όμως, κι όχι αμέσως.
Στην τελευταία θέση με ποσοστό 6,08% ισχυρίζεστε πως η εμπιστοσύνη σας προς τους άλλους είναι απόλυτη κι ισχυρή. Ξεκινάτε πάντα με καλές προθέσεις, εμπιστεύεστε και δίνεστε. Θεωρείτε πως δε θα καταχραστούν την εμπιστοσύνη σας, δεν κρατάτε τίποτα κρυφό κι όσο δε σας δίνουν δικαιώματα, δε γίνεστε καχύποπτοι αναφορικά με το αν είναι άξιοι να τους εξομολογηθείτε το οτιδήποτε ή όχι. Ακόμα κι αν στο παρελθόν σας πρόδωσαν, δε στάθηκε αρκετό να σας αποτρέψει απ’ το να συνεχίσετε να είστε ανοιχτά βιβλία και να διπλοκλειδωθείτε. Δεν κρίνετε με βάση τραυματικές εμπειρίες, αλλά με βάση τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, αν σας εμπνέει ασφάλεια κι όσο συνεχίζει να το κάνει, δε βρίσκετε το λόγο να μην του ανοίγεστε.
Αυτές ήταν οι απαντήσεις σας, αυτή κι η ερμηνεία που δώσαμε σε καθεμία. Η εμπιστοσύνη είναι αγαθό πολύτιμο και κερδίζεται, διατηρείται ή χάνεται με την πρώτη στραβή ή την εκατοστή, ανάλογα πάντα τους ανθρώπους, το χαρακτήρα και τα βιώματά τους. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχουμε ανθρώπους να τους εμπιστευόμαστε και να μας εμπιστεύονται, έτσι προχωρά ο κάθε δεσμός κι αν η εμπιστοσύνη εκλείψει, συνήθως δεν υφίσταται πλέον κι η σχέση.
Να έχετε μια όμορφη, δημιουργική κι άκρως καλοκαιρινή εβδομάδα!
Συντάκτης: Κατερίνα Δούκα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

loading…
« PREV
NEXT »

Σχολια

comments

Το Διαβάσαμε εδώ : http://anonymoigr.blogspot.com/2017/08/blog-post_776.html

Φορ Φαν

More in Φορ Φαν

H απάντηση του Γιώργου Αγγελόπουλου στους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για το επάγγελμά του: «Εκτός από βενζινάς να τους πως ότι ήμουν και…»

August 15, 2017

Καλύτερα να αποτυγχάνεις πρωτοτυπώντας παρά να πετυχαίνεις μιμούμενος!!

August 14, 2017

Στην πιο παράξενη πόλη του κόσμου δεν υπάρχουν καν δρόμοι και οι τουρίστες την λατρεύουν.

August 14, 2017

Κανείς δεν ξέρει πόσα δάκρυα έχυσα για να γίνω δυνατή.

August 14, 2017

Οι γυναίκες που δίνονται πολύ, φεύγουν απόλυτα.

August 14, 2017

Η μοναξιά δεν είναι η απουσία της Αγάπης αλλά το συμπλήρωμά της.

August 14, 2017

Διδάξτε με αγάπη και όχι με υπακοή που βασίζεται στο φόβο και τους περιορισμούς.

August 14, 2017

Χάνοντας συνεχώς το τώρα χάνουμε ολόκληρη τη ζωή μας..

August 14, 2017

Κώστας Αναγνωστόπουλος: Ο «Μισθοφόρος» του Survivor γίνεται παρουσιαστής και αυτή είναι η πρώτη του εκπομπή.

August 14, 2017

Έτσι Θα Καταφέρετε Να Κάψετε Το Λίπος Από Τα Μπράτσα! Το Δεύτερο Βήμα Είναι Το Πιο Σημαντικό!!

August 14, 2017

Έγκυος μητέρα πλησιάζει τη φουσκωμένη κοιλιά της στο τζάμι και η αντίδραση του ουραγκοτάγκου την κάνει να ξεσπάσει σε δάκρυα.

August 14, 2017

Στα 50 μου έμαθα να λέω όχι σε ό,τι μου κάνει κακό και χαλάει τη ψυχολογία μου!!

August 14, 2017

Ζευγάρι Με Σύνδρομο Down Γιορτάζει Τα 22 Χρόνια Κοινής Ζωής! -ΒΙΝΤΕΟ

August 14, 2017

Οι Γονείς Παρατήρησαν ΚΑΤΙ Περίεργο Στο Πρόσωπο Του Μωρού Τους & Το Έψαξαν Στο Google. Τα Αποτελέσματα Τους Σόκαραν! -ΒΙΝΤΕΟ

August 14, 2017

Σταμάτα πια να αναλύεις τα πάντα, μήπως και γίνεις ευτυχισμένος!

August 14, 2017
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE