Αρσενικό

Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα της χούντας

Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα της χούντας
http://provocateur.gr/storage/photos/w_800px/201706/22-arc-rcs.jpg

Ήρθε η ώρα να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους σε αυτή τη χώρα. Να σταματήσουμε να πιστεύουμε ό,τι μας σερβίρουν και να κοιτάξουμε με αντικειμενική ματιά την ιστορία μας. Ποιος ιδανικότερος να μας βοηθήσει αν όχι ένας καθηγητής πανεπιστημίου;

Με άρθρο του στην Kαθημερινή εδώ ο πανεπιστήμονας καθηγητής του Γιέηλ Στάθης Καλυβάς, είπε αυτά που οι υπόλοιποι ντρέπονται ακόμα και να σκεφτούν:

Η χούντα βοήθησε στον γρήγορο εκδημοκρατισμό της χώρας. Και ένα ευχαριστώ δεν είπατε αχάριστοι. Η δικτατορική επταετία ήταν ένα μικρό ασήμαντο διάλειμμα. Διακοπές θα προσέθετα εγώ. Επίσης ανέφερε πως “το στρατιωτικό καθεστώς γνώριζε πλατιά λαική αποδοχή εκείνη την εποχή”. Περίμενε, έχει κι άλλο. Συνεισέφερε στην ανάπτυξη μέσω “του οικονομικού της θαύματος, έφτιαξε δρόμους, αστικοποίησε και ηλεκτροδότησε τη χώρα και επίσης έφερε ξένες επενδύσεις”. Τι άλλο έγινε όμως που σίγουρα σκέφτηκε, αλλά δεν ανάφερε αυτός ο φωστήρας της πολιτικής επιστήμης;

Στήριξε τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας

Με τα καινοτόμα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ένωσε με απευθείας δρομολόγια ακτοπλοικών γραμμών ακριτικά ή ακατοίκητα νησιά της χώρας μας, τονώνοντας την εγχώρια οικονομία και τις μικρομεσαίες νησιώτικες επιχειρήσεις. Επίσης, η μετατόπιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στον καθαρό αέρα των νησιών, μακριά από το άγχος των μεγαλουπόλεων, βελτίωσε δραστικά την υγεία τους, αυξάνοντας τον μέσο όρο ζωής των Ελλήνων.

Έφερε τους Κύπριους πιο κοντά

Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της μεσογείου με 9.251.47 τ.χλμ, είχε το 1974, 645,000 κατοίκους. Οι Κύπριοι είχαν αρχίσει να αποξενώνονται μεταξύ τους και μάλιστα συγγενείς που έμεναν οι μεν στη νότια και οι δε στη βόρεια πλευρά του νησιού μπορεί να έκαναν μήνες μέχρι και χρόνια να βρεθούν. Η χούντα κατάλαβε αμέσως το πρόβλημα και αποφάσισε να βοηθήσει τους Κύπριους να έρθουν πιο κοντά, συρρικνώνοντας το νησί κατά 35%. Επίσης, ήξεραν ότι οι Κύπριοι θα είχαν ζηλέψει, προφανώς, απο το πραξικόπημα στην Ελλάδα και την καταφανέστατη επιτυχία του, έτσι αποφάσισαν να κάνουν ένα δώρο στην Κύπρο: ένα ολόδικό της πραξικόπημα!

Έφτιαξε το πρώτο ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Η χούντα έθεσε από την αρχή ως προτεραιότητα, την Παιδεία, γι’αυτό προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στον εκπαιδευτικό τομέα. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν η ίδρυση του πρώτου ανοιχτού πανεπιστημίου στη χώρα. Τελείως ανοιχτό. Χωρίς πύλες, φράχτες και τα συναφή.

Έφερε πιο κοντά την ελληνική οικογένεια

Συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή ήταν να λείπουν οι γονείς πολλές ώρες την ημέρα από την οικογενειακή εστία. Είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω καφενείου η γονεϊκή φιγούρα απουσίαζε απο τα σημαντικότερα γεγονότα της οικογένειάς. Ο κατ’οίκον περιορισμός ήταν μια εξαιρετική ιδέα για να έρθει πιο κοντά η οικογένεια και μια ευκαιρία σύσφιξης των συγγενικών δεσμών.

Αυτά και άλλα πολλά γράφονται στην Ελλάδα του 2017 από καθηγητές Πολιτικών Επιστημών του Γιέηλ Γιουνιβέρσιτι. Αυτό για όσους επιμένουν ότι τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Εννοείται φεύγουν και αυτά που είναι γεμάτα σκατά.

Εσύ, τι θυμάσαι από την επταετία; Πες μας στα σχόλια!

Διονύσης Ρόκος

Εγώ δεν ήμουν προβοκάτορας, προβοκάτορα μ’έκανες εσύ, εγώ δεν ήμουν προβοκάτορας, ήμουνα καλό παιδί.

 

Σχολια

comments

To διαβάσαμε εδώ : http://provocateur.gr/prisma/14619/zhse-ton-mytho-soy-sthn-ellada-ths-xoyntas

Αρσενικό

More in Αρσενικό

Υπάρχουν δάσκαλοι εκεί έξω που δεν θέλουν παιδιά ΑΜΕΑ στις τάξεις τους

July 27, 2017

8 λόγοι να ξεκινήσεις τρέξιμο στο νερό

July 27, 2017

ΙΡΙΣ: Ποιος επιβιώνει σε ένα ερωτικό τρίγωνο;

July 25, 2017

Γιατί όταν βρίζεις δυνατά αυξάνεται η σωματική σου δύναμη;

July 25, 2017

Ό,τι χειρότερο το να είσαι κάπου, να αγαπάς και να ξέρεις ότι δε σε αγαπάνε

July 24, 2017

Δίχως φραγμούς σε όλα

July 24, 2017

Πόσα χρεώνουν οι παίκτες του Survivor για εμφανίσεις σε μαγαζιά

July 24, 2017

6 «ψέματα» που μαθαίνεις στο γυμναστήριο και πρέπει να ξεχάσεις

July 24, 2017

Τα 11 μικροπράγματα που θα μας μείνουν από το μεγάλο φετινό καλοκαίρι

July 23, 2017

Ποια ζευγάρια ωφελεί το sexting

July 22, 2017

Ερωτεύσιμο είναι το μυαλό και ό,τι κρύβει το βλέμμα

July 22, 2017

Τι συμβαίνει όταν κάνεις σεξ στον ύπνο σου και δεν το θυμάσαι;

July 22, 2017

Γιατί όταν γυμνάζεσαι με παρέα, γυμνάζεσαι περισσότερο

July 22, 2017

Γιατί οι Πυξ Λαξ μοιάζουν με τους μεσήλικες που έχασαν το τρένο

July 22, 2017

Γιατί πολλά ζευγάρια “τα σπάνε” ενόψει διακοπών ή γυρίζουν τσακωμένα;

July 22, 2017
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE